19.12.2016

Puppy Jumping

Susan Salo - Puppy Jumping. Kattele DVD jos kiinnostuit, tässä lähinnä itelleni muistiin perusteet siitä kuinka pentu opetetaan hyppäämään.

Nämä hyppyharjoitukset voidaan aloittaa 4-6kk ikäisillä pennuilla. Pennut eivät varsinaisesti hyppää hyppyjä näissä harjoituksissa, vaan ne ylittävät laukka-askeleilla bumpereita eli turvallisiksi halkileikattuja muoviputkia. Harjoitteet auttavat pentua kehittämään ongelmanratkaisukykyä ja no, tietenkin hyppäämään oikein.
Targetin käyttö harjoituksissa on erittäin tärkeää, koska koira ei opi tehokkaasti jos se on ns. ihmisen kädessä kiinni eli seuraa katseellaan ihmisen kättä. Se ei voi keskittyä samaan aikaan seuraamaan kättäsi ja hyppäämään estettä. Koiran pään asento on myös riittävän alhaalla vain targetia käytettäessä.

Näillä harjoituksilla rakennat arvoa hypyille, koska sitä tarvitaan tulevaisuudessa paljon. Samalla rakennat koiran itsetuntoa hyppyesteelle, sillä koira todella tietää tulevaisuudessa, kuinka hyppyeste suoritetaan.

Pentua tulee harjoituttaa järkevästi, ei missään nimessä liian rankasti vaan tukien pennun motorista ja henkistä kehitystä. Laatu ennen määrää! Pentujen neurologinen kehitys ja fyysinen kasvu on vielä kesken, joten on tärkeää ettei pentua rasiteta liikaa. Aikaisin aloitettu treeni on kuitenkin hurjan hyödyllistä tulevaisuutta ajatellen. On helppo aloittaa agility kun pentu jo osaa hypätä. Muista pitää harjoitukset lyhyinä. Tee harjoituksia esim. kerran viikossa tai kerran kuukaudessa. Tee eri harjoituksia sekaisin keskenään, jotta pentu oppii nopeaa ongelmanratkaisua, eikä totu jumiutumaan yhteen tehtävään. Näin pentu oppii nopeasti havahtumaan uuteen tehtävään. Toistoja voit tehdä kerrallaan vain kolme per harjoitus ja pentua tulee leikittää sekä ennen että jälkeen harjoituksen ja vielä harjoitusten välissä.

SET POINT - Tässä ensimmäisessä harjoitteessa hypyt ovat suorassa linjassa toisiinsa nähden. Ideana on asettaa 2 bumpperia, joista viimeisin on siivekkeiden ympäröimä. Bumpereiden väli on sellainen, että koira pystyy suorittamaan bumpereiden välin yhdellä laukka-askeleella. Koira jätetään ensimmäisen bumperin eteen niin että se pääsee yhdellä loikalla yli bumperista.

STRAIGHT LINE - Kolme tai neljä bumperia laitetaan toisiinsa nähden suoraan linjaan, joista reunimmaiset ovat siivekkeiden ympäröimät, ja välimatka bumperista toiseen pitenee joka bumperin jälkeen, jolloin koira oppii kontrolloimaan hyppyään ja kokoamaan ja pidentämään askeltaan.

CHANGING THE APPEARANCE OF JUMPS - Tässä harjoituksessa koira totutetaan erilaiseen esteeseen, joka eroaa totutusta. Koiran tulee ymmärtää jo hyvin nuorena etteivät esteet ole aina samanlaisia, mutta että ne suoritetaan silti aina samalla tavalla. Koiran tulee keskittyä hyppyesteen suorittamiseen, ja kun pentu oppii tämän, se ei isona tiputtele rimoja vaan suorittaa hypyn varmasti.

PUPPY'S FIRST JUMP BAR - Nyt pentu hyppää ensimmäisen oikean esteensä, joka on matalin mahdollinen rima. Rima sijaitsee heti bumperin jälkeen, eli koira hyppää riman samalla kun se hyppää sille jo tutun bumperin. Tässä haetaan oikean esteen tuntua.

BEND WORK - Harjoitus opettaa pennun taipumaan hypyillä. Harjoitus aloitetaan 2-3 hypyllä, koska taipuminen on raskasta treeniä. Koiran tulee päästä hypyltä toiselle yhdellä askeleella. Radalla koiralta vaaditaan taipumista, joten on hyvin olennaista että koira oppii taipumaan hypyillä.

DIAGONAL LINE OR SLICE EXCERCISE - Harjoitus on koiralle vaikea visuaalisesti, ei niinkään fyysisesti. Harjoitus opettaa koiran hyppäämään vinottain. Koira tulee jättää hypyn taakse niin että se näkee mihin se on menossa, eli hieman vinottain, jotta se näkee kaikkien kolmen esteen taakse. Harjoitus auttaa koiraa lukemaan hyppyesteitä, eli että hypyt eivät aina ole suoraviivaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.