28.9.2015

Puuroa koiralle

Yhteistyössä Oscar

Nyt ois esittelyssä tällanen jauhelihanelikko. Tää on meillä tykätty vakiotuote jota nakellaan tehtaanmyymälästä kassiin aina kun shoppaillaan Lemmikillä. Nää sopii myös kissoille, ja jauhelihoista nautaa, liha-riistaa ja broiskua voi tarjota joko raakana tai kypsennettynä esimerkiksi puuron seassa josta lisää hieman alempana. Naudanmahaa sen sijaan ei suositella kypsennettävän, koska ei-niin-mielekäs-tuoksu saattaa vallata keittiön. Jauhelihoissa on runsaasti energiaa aktiivisillekin liikkujille, ja naudanmahasta apua saavat lihomisherkät otukset. Nämä tutut tuotteet saivat vastikään ihanan uuden ilmeenkin.

Mä en voi liikaa kannustaa koiraihmisiä syöttämään koiralleen raakaruokaa. Oisin ite alottanu niin paljon aiemmin jos oisin tienny raakaruokinnan edut ja helppouden aikaisemmin. Syötin jonkun aikaa välimuotoisesti 50/50 mallilla, joka sekin toki on hyvä ja joidenkin mukaan edullisin vaihtoehto ruokkia koira. Tää ei oo ollenkaan mitään rakettitiedettä ellei tästä välttämättä sellasta halua tehdä, eikä tää ainakaan pienillä koirilla tuu paljoo sen kalliimmaks kuin nappularuokinta, ellei ny oo aivan kiturahalla elävä opiskelija. Vähä viitseliäisyyttä toki pitää nähä että koira varmasti saa kaiken mitä se tarvitsee, mutta se on pieni vaiva siitä että otus saa syyä sitä mitä on tarkoitettukin.

Lihahan sulaa koiran kropassa erittäin hyvin ja energian hyödynnettävyys on paljon nappulaa parempi. Koira tarvitsee ensisijaisesti rasvaa ja valkuaista, joten raakaruuasta koira saa just näitä. Rasvaa energianlähteeksi ja proteiinia solujen rakennukseen. Ja kaikki tämä kotimaisuuden ja puhtauden nimissä, ilman mitään ylimääräistä. Liharuokaa voi hyvin täydentää kasviksilla. Koira saa parhaiten hyödynnettyä kasvisten ravinteet, kun rakenne on rikottu soseeksi ja kasvissose tarjoillaan raakana. Kasvissoseella saa kevennystä ja monipuolisuutta liha-ateriaan.

Tässä vähän osviittaa nelikon ravintoarvoista. Huomatkaa, kuinka suuri ero on broiskun ja naudanmassun energiamäärissä!

* Broileri 231 kcal/100 g. Proteiinia 12,4 %, rasvaa 22,2 %
* Nauta 212 kcal/100 g. Proteiinia 19,5 %, rasvaa 17 %
* Liha-riista 199 kcal/100 g. Proteiinia 20,7 %, rasvaa 15 %
* Naudanmaha 153 kcal/100g. Proteiinia 15 %, rasvaa 11,9%


Sitte menee ihan puuroksi. Aivan liian harvoin tulee kokkailtua koirille, vaikka tästä kotikolosta löytyykin koirille ihan ikioma kattila. Jep, ajatus munuais-kanarisotosta tai maksa-jauhelihakeitosta ei vaan jotenkin houkuta, joten oma kattila koirille ei liene yliammuttua. Tuumasin ihan pistää videota esille siitä kuinka koirille voi valmistaa helposti vähän erilaista murkinaa. Tämä ohje käy kaikille, syötitpä sitten koirallesi nappulaa tai raakaruokaa tai jotakin näiden välistä. Puurohan on toki kypsennettyä, mutta moni raakaruokkijakin tykkää välillä lisätä puuroa raakojen lihojen joukkoon.

Valmistusohje
Huuhtaise viljaseos juoksevassa vedessä. Laita se uuniin hautumaan 1,5 tunniksi 200 asteeseen tai keitä kattilassa 35 minuuttia. Lisää puuroon jauheliha ja kasvissose joko kypsennysvaiheessa tai vasta jäähtymisen jälkeen.

Puuron faktat ja edut
  • maistuu hyvin
  • puuroaines sisältää riisiä, ohraa, kauraa, tattaria, hirssiä ja pellavansiementä
  • kasvissose sisältää kurkkua, jäävuorisalaattia, kerä-, kukka- ja parsakaalia, porkkanaa ja pellavansiemenöljyä
  • tekemistä koiran vieteille kun koira saa maistella eri ruoka-aineita
  • kevyt ja monipuolinen kokonaisuus
  • viljasekoituksessa on hyviä aminohappoja, vatsalle ystävällisiä kuituja ja kivennäisaineita
  • riisi on vähärasvainen, koiran elimistössä hyvin sulava ainesosa ja hyvä hiilihydraatin lähde joka kiinteyttää ja vähentää ulostetta
  • pellavansiemen on puuroseoksen ravintorikkain vilja (sis. magnesium, kalsium, seleeni, sinkki, rauta, jodi)
  • koira pystyy hyödyntämään kasvisten ravinteet paremmin, kun rakenne on rikottu soseeksi
  • pellavansiemenöljyssä on hyviä rasvahappoja ja E-vitamiinia
Syksyn kunniaksi keksimme yhteistyökumppanimme kanssa hauskan haasteen. Haaste on ehkä jo tuttu piparihaasteesta johon moni otti osaa aikaisemmin. Jos pipari pysyi kuonon päällä, niin pysyykö lihapulla? Yksikö vain, entäs kaksi? Taru kertoo kolmestakin lihapullasta kuonon päällä...

Osallistu Paimenlauman pullahaasteeseen ottamalla kuva koirastasi jokin Oscar-lihapulla kuonon päällä ja julkaise se joko Instagramissa #Paimenlaumahaaste tai blogissasi. Voit myös kommentoida kuvalinkin tämän postauksen alle tai osallistua skabaan Lemmikki Oy:n Facebook-sivuilla!

Parhain otos palkitaan maineella ja kunnialla sekä Oscar-tuotepalkinnolla!

Osallistu skabaan 10.10. mennessä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.